İstanbul Kültür Üniversitesi İletişim Sanatları Bölümü öğrencileri, Çocuk Eğitim Derneği ile birlikte gerçekleştirdikleri sosyal sorumluluk projesi kapsamında, “işaret dili” ile hazırlanan “Moni ve Bobo” isimli hikâye kitabı için bir araya geldiler.
Kitap, İKÜ İletişim Sanatları öğrencilerinin üç ay süren çalışmaları sonucunda 2 yaş üstü işitme engelli çocuklar ve aynı gelişim düzeyindeki yaşıtlarına yönelik, görsel ağırlıklı ve çocukların bilişsel süreçlerini geliştirme adına soru-cevap yapmalarını sağlayacak şekilde hazırlandı. İçerik oluşturulurken; işaret dili eğitmeni, işitme engelliler öğretmeni, uzman odyolog ve uzman psikolojik danışmandan destek alındı. Kitabın en önemli özelliği, tüm sayfaların “QR” (Karekod) kod ile desteklenmesidir. “QR” kod okutulduğunda, hikâye işaret diliyle aktarılmaktadır.
“Moni ve Bobo” hikâye kitabına ulaşan işitme engelli aileler, bu hikâyeyi işitme engeli olan ya da olmayan çocuklarına, kendi dillerinde (işaret dili ile) anlatabilecekler. Ayrıca, işitme engelli çocuğu olan aileler, işaret dili kullanımı ile çocuklarının dil-işitsel edinimlerine, bilişsel ve kişisel gelişim süreçlerine destek olacaklar.
Rutin alışkanlıkları içinde çocukları ile birlikte kitap okumak olan ailelerimiz de aynı zamanda “QR” (Karekod) kod özelliği ile çocuklarının işaret dili ile tanışmalarını sağlayacaklar. Bilimsel araştırmalar gösteriyor ki çok dilli ortamda bulunan çocukların dil yetenekleri, tek dilli ortamdaki çocuklara göre daha gelişmiş durumda.
Ailelerimizin erken ve okul öncesi dönemdeki çocukları ile kitap okuma alışkanlıklarına farklı bir yöntem ile katkıda bulunmak ve farkındalık yaratmak amacıyla 500 adet basılan “Moni ile Bobo”yu, info@cocukegitimderneği.org.tr adresine mail atarak talep edebilirsiniz.
Ara
27
2019
0